Bröllop i Bretagne

Text: Beatrice & Mikael Isaksson

Artikel Bröllopsmagasinet nr 13

Ett stilfullt bröllop. Inte för stort och pompöst, men annorlunda, personligt och romantiskt. Helst skulle vigsel och fest kunna hållas på samma ställe. Gärna i en praktfull omgivning, nära naturen. Familj och vänner skulle erbjudas övernattning. Jag och min blivande make såg fram emot en av de vackraste och viktigaste dagarna i vårt liv. Ibland överträffar verkligheten sagan.

Slottet Grand Val

Vi kom i kontakt med en duktig kock som tipsade om slottet Grand Val i franska Bretagne. Han hade själv samarbetat med det svenska par som äger slottet och berättade lyriskt om både inredning, omgivning och att bröllop arrangerats här förut. Vi läste om hav, branta klippor och långa sandstränder. Idylliska fiskebyar vid kustbandet, böljande grönska i inlandet och om de vänliga människor som bor i trakten. Atmosfären och kulturen, spännande sägner och verklig historia. Fortfarande finns tydliga spår av kelter, galler och vikingar i trakterna. Bretagnes matkultur är omskriven och välkänd för sin cider, crepes och fantastiska skaldjur. Nu hade vi definitivt bestämt oss. Det var på slottet Grand Val, som vi skulle lova varandra evig kärlek. Vi kontaktade ägarna, Marie och Roland Nilsson, som med stor passion och smittande glöd berättade om sitt drömslott.

 

Svenska slottsägare

Paret Nilsson hade letat slott i fyra år. I början av 90-talet hittade de äntligen rätt. Inte för stort, inte för litet, inte för dyrt, inte för slitet. Grand Val, med tillhörande skog och mark, tre vackra dammar, en egen hälsokälla med det renaste av dricksvatten, hade allt för att bli familjens eget drömslott. De första åren ägnade familjen åt det kollosala projektet att renovera slottet, med tillhörande byggnader och annex, bit för bit. Numera rymmer slottet logi för ett 30-tal personer och gästas av såväl bröllopsgäster som konferensdeltagare, men också golfare. Det ligger sju bra golfbanor i närheten, med goda möjligheter att få starttider. Närmaste bana, Des Ormes, ligger bara 15 minuter bort. Själva skulle vi knappast hinna med någon golf, men vi såg fram emot ett dopp i den stora uppvärmda swimmingpoolen som finns på slottsområdet.

 

Bröllopsförberedelser

Vi hade en någorlunda klar bild av hur bröllopet skulle arrangeras men fick många och goda tips och råd av slottets ägare. Vi fick exempelvis förslag på ett antal spännande bröllopsmenyer från de allra bästa lokala restaurangerna. Men vi fick också möjlighet att anlita en alldeles egen stjärnkock, eftersom slottet samarbetar med nio svenska kockar av yppersta klass. Lyxigt, bekvämt – perfekt. Brudbuketten och blomsterbågen skulle levereras av byns lilla blomsterbutik. En svensk präst skulle viga oss i ett kapell från 1700-talet. En fotograf från trakten skulle föreviga den stora dagen. Det var med ett stort lugn och pirrande förväntan vi satte oss i bilen och reste ner till Bretagne.

 

Lika fint som vi hoppats på

Vi reste genom den franska landsbygden och nådde fram till Grand Val, strax utanför Combourg. Vi parkerade utanför det högt belägna slottet och tittade helt betagna på den fantastiska panoramautsikten över dalen. Slottet med anor från 1400-talet har äkta patina, med personlighet och en varm själ. Det har renoverats med varsam hand. Bland annat hittades originalmålningar under lager av gamla tapeter och färg som de låtit renovera av en konservator. Våra vänner och släktingar inkvarterades i Grindhuset, det Stora och Lilla Parkhuset, bara hundra meter från slottet. De kände sig snabbt hemma och stortrivdes. Byggnaderna från 1700- och 1800-talet är nyrenoverade med både kök och alla bekvämligheter, men synliga takbjälkar och högt till tak tillsammans med vackra terrakottagolv ger rätt dåtida känsla. Bottenvåningen har en öppen planlösning där kök, matsal och vardagsrum med stor öppen spis utgör ett enda rum. Även när gästerna är många blir det aldrig trångt. De gröna omgivningarna inbjuder dessutom till promenader och olika aktiviteter. Byggnaderna ligger helt nära den charmiga köksträdgården och den stora utomhuspoolen.

 

Den stora dagen

På området finns ett gammalt kapell med anor från 1700-talet. Det är uppfört i vacker natursten i traditionell stil från trakten men när de nuvarande ägarna tog över slottet var det mycket förfallet och illa skadat. Efter 63 års törnrosasömn har det spirituella rummet fått nytt liv, här vigdes vi. Det blev en fantastiskt fin, intim och stämningsfull akt. Det går nästan inte att beskriva den fantastiska stämningen i kapellet med de varma ljusstrålarna som silades in och spelade över den vackra elfenbensfärgade madonnastatyn och oss själva. Efter vigseln tog vi en tur med häst och vagn genom Combourg. Längs huvudgatan stod byborna och vinkade och ropade. Vi kände oss som kungligheter.

 

Den stora festen

Bröllopsmiddagen serverades ute i det fria, på gräsplanen utanför slottet. Vår svenska stjärnkock, Stefan Holmström, hade planerat och skapat en fantastisk buffé med inspiration från områdets rika tillgång på härliga råvaror. Inledningsvis fick vi en trevlig presentation av kocken som berättade om bordets läckerheter spetsat med lokala anekdoter. Bretagne är paradiset för alla skaldjursälskare. Här fanns ostron på isbädd, jungfruhummer och annan hummer, blåmusslor tillsammans med olika tillbehör, som Stefans hemlagade patéer. Byns lokala slaktare hade levererat från Mont Saint Michel, traktens speciella lammstek, Prét-salé, som är ett mört kött, som faktiskt är försaltat av tidvatten som sköljer in över markerna där fåren betar. Till detta serverades rostad vitlök, ungsbakad potatis med grönsaksragu och delikata sallader. Det hela fulländades med en annan av traktens speciella kötträtter, Châteaubriand, som serverades med fransk anklever och tryffelsås. Ett spännande potpurri av diverse ostar från området, gav nya upplevelser och ett alldeles ljuvligt dessertbord blev presenterat med de läckraste frukter och bär. Mysiga facklor och små bål lyste upp sommarnatten, när vi rundade av med kaffe och avec. Bland annat fick vi prova en lokal Calvados, som enligt gamla skrifter kan spåras tillbaka till 1553. Allt ackompanjerat av keltisk musik. Vad kunde vara mer passande? Dagarna efter bröllopet ägnade vi åt att smälta alla intryck och bara trivas tillsammans med våra gäster och trivdes gjorde vi. Hela arrangemanget överträffade våra mest romantiska fantasier och förväntningar. Bröllopet i Bretagne blev ett minne för livet. Det var ett riktigt sagoslott för prinsen och prinsessan, som äntligen fick varann. Nu lever vi lyckliga i alla våra dagar.

 

Fakta Grand Val

Resa hit: Air France har utmärkta förbindelser med snabbtåget TGV från Paris. Avstånd: Restiden mellan Grand Val och Combourg är 10 minuter. Mellan slottet och Rennes är restiden 30 minuter. Info: www.grandval.nu

Översikt

Kontakta oss

Château du Grand Val

35 270 Combourg

Bretagne, Frankrike

Tel: +46 (0)705-53 26 20 / +33(0)643 36 64 75

Email: info@grandval.nu

Facebook Facebook Tripadvisor

LONELY PLANET

Recommandé par Lonely Planet

OLIVER´S TRAVELS

Top recommended property 2014 awarded to the most popular & well reviewed property